Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, με μηνύματα τους, αναφέρθηκαν στην επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Αρχικά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμα του, σημείωσε ότι «διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο» και τόνισε ότι «το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την “ Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης” να γίνει η “ Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης”. Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών».
«Σήμερα το Έθνος γιορτάζει. Διακόσια χρόνια από την ιστορική Επανάσταση του 1821, αναστοχάζεται και προχωρά. Εμπνέεται από τους προγόνους και κρατά με σιγουριά τη σκυτάλη της προόδου, που περνά από γενιά σε γενιά της πατρίδας μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ, αναφερόμενος στην έναρξη της Επανάστασης και την πορεία του ελληνικού κράτους δήλωσε: «πριν από δύο αιώνες, μια χούφτα αποφασισμένων αγωνιστών, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ύψωσαν το λάβαρο της ανεξαρτησίας. Έθεσαν σε κίνηση μια διαδικασία, το τέλος της οποίας ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να ονειρευτούν. Με τη βοήθεια των συμμάχων τους, πολέμησαν ηρωικά και κέρδισαν την ελευθερία τους» και πρόσθεσε «ξετυλίγοντας το αρχαίο και το βυζαντινό νήμα, έθεσαν τα θεμέλια για να μετατραπεί μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ανεξάρτητο, οργανωμένο κράτος. Ένα κράτος που, στη συνέχεια, μεγάλωσε σε όλα: σε επικράτεια, σε Δημοκρατία, σε διεθνή ακτινοβολία. Διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «στη διαδρομή της η Ελλάδα έζησε στιγμές θριάμβου αλλά και οδύνης». «Σοφές αποφάσεις, όπως και μεγάλα λάθη. Όμως, σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας ο τόπος μας στρατεύτηκε πάντα στη σωστή όχθη της Ιστορίας. Και αυτό μας δίνει τη δύναμη να κοιτάμε κατάματα το παρελθόν: να νιώθουμε υπερήφανοι για τα μεγάλα άλματα του Έθνους. Αλλά και να διδασκόμαστε από τις ευκαιρίες που χάθηκαν, ώστε να δημιουργούμε καινούργιες για τις ημέρες που έρχονται. Μετατρέποντας την εμπειρία του χθες σε καύσιμο πορείας προς το αύριο» είπε.
Στη συνέχεια τόνισε ότι μια ματιά στις σελίδες της Ιστορίας μας σε ένα και μόνο συμπέρασμα οδηγεί ότι μοιρασμένοι οι Έλληνες λύγισαν, ενώ ενωμένοι μεγαλούργησαν. «Δεν ξεχνάμε, συνεπώς, τις έχθρες που εκδηλώθηκαν ακόμη και μέσα στον ξεσηκωμό. Τον εθνικό διχασμό. Τον ολέθριο εμφύλιο. Ούτε και τις παγίδες της πρόσφατης δημαγωγίας» είπε και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό, επιλέγουμε για ιστορικό μας φάρο την ενότητα των Βαλκανικών Πολέμων. Του έπους του ‘40 και της Αντίστασης. Την κοινή μας στάση κατά της δικτατορίας και την κοινή μας δράση στα χρόνια της ανάπτυξης. Την ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και τα βήματά μας στην πιο στέρεη Δημοκρατία που είχαμε ποτέ».
Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υποδεχόμαστε την εθνική επέτειο με την περίσκεψη που φέρνει η περηφάνια. Γιατί οι ήρωες του ’21 βρήκαν άξιους συνεχιστές στην πολιτική και την οικονομία. Αλλά και στον στοχασμό, στην επιστήμη, στην τέχνη και στον αθλητισμό. Πάνω από όλα, όμως, η ιστορία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους είναι η ιστορία των ανθρώπων του. Όλων όσοι έπεσαν και βρήκαν τη δύναμη να ξανασηκωθούν για να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο.
Που συναντήθηκαν τολμηρά με τα ρεύματα της προόδου, κρατώντας όμως ζωντανές τις παραδόσεις. Που δούλεψαν σκληρά και πρόκοψαν. Και μαζί τους, πρόκοψε και η πατρίδα όλη. Είναι όσοι, ψάλλοντας τους στίχους του Σολωμού, δάκρυσαν μπροστά στη γαλανόλευκη. Σε όλους αυτούς, η Ελλάδα ευγνωμονούσα, αποτίει φόρο τιμής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια επισήμανε ότι «η φετινή 25η Μαρτίου είναι μοναδική, αλλά και ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη. ‘Αλλωστε, και η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό Ελευθερία ονομάζεται» είπε.
«Η χώρα μας βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την περιπέτεια: Με ενωμένη την κοινωνία, ανθεκτική την οικονομία και αποτελεσματικότερο το κράτος. Και επιπλέον, με δυνατούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πολιτεία και τους Πολίτες» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «κάτι που αναδείχθηκε στα πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα που δώσαμε μάχες: Στην υπεράσπιση των συνόρων μας σε Έβρο και Αιγαίο. Στη θωράκιση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ευημερίας. Αλλά και απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων μας».
Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του ο πρωθυπουργός είπε «στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την “ Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης” να γίνει η “ Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης”. Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών».
«‘’Αλλωστε, από το “ Έψιλον” της Ελλάδας ξεκινούν και η Επανάσταση, και η Ελευθερία, και η Ελπίδα. Είναι τα συστατικά της “ όμορφης και παράξενης πατρίδας” του Ελύτη. Του πολυμήχανου Οδυσσέα που με την ευφυΐα του πέτυχε περισσότερα από όσα του επέτρεπαν τα μέσα που διέθετε. Και της χώρας του εθνικού μας ποιητή, όπου “ όλα γύρω της είναι φως”» πρόσθεσε.
«Την ιστορία αυτού του τόπου γιορτάζουμε σήμερα. Με περηφάνια και με σεμνότητα. Τίποτα από όσα κερδίσαμε μέχρι τώρα δεν ήταν αυτονόητο. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε οπλισμένοι με τον νέο πατριωτισμό της ευθύνης. Και τη σημαία μας να ανεμίζει από εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Αλέξης Τσίπρας: Αλληλεγγύη στους υγειονομικούς
Για «μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης» έκανε λόγο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο Facebook, τονίζοντας ότι «η επαναστατική και δημοκρατική παρακαταθήκη του Εικοσιένα είναι αυτή που πότισε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη. Είναι κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας και όχημά μας για τις μάχες του μέλλοντος».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξή του «σε όλους τους υγειονομικούς και καλώ κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να βρει δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί. Ώστε η επόμενη μέρα, να μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις επόμενες γενιές».
«Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη. Μια μάχη ζωής, για να κερδίσει ξανά την ελπίδα και την προοπτική. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι μεγάλες νίκες είναι υπόθεση των απλών ανθρώπων, αυτών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρετούν έναν σκοπό ανώτερο και από την ίδια τους τη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι, οι ήρωες της εποχής μας, είναι όσοι και όσες σήμερα δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωές. Αυτοί που κρατούν μια χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό, αυτοί που τιμούν τον όρκο τους απέναντι στην επιστήμη και την ίδια τους την πατρίδα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Φώφη Γεννηματά: «Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά»
Με τη σειρά της, η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επισήμανε στο μήνυμα της πως: «Σαν σήμερα, οι Έλληνες έβαλαν τα θεμέλια του αγώνα για την απελευθέρωση. Με όραμα μια ανεξάρτητη πατρίδα χωρίς τον ζυγό της τυραννίας, με ελευθερία και ισότητα. Ο Ελληνισμός, σε όλη τη γη, είναι περήφανος για την ιστορία του και τιμά σήμερα τους ήρωες του. Όλους τους αγώνες μας τους κερδίσαμε ενωμένοι. 200 χρόνια από την επανάσταση, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά και μπορεί να κοιτά το αύριο με αισιοδοξία για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ειρήνη, χωρίς τα λάθη του χθες. Χωρίς τον διχασμό που πληρώσαμε τόσο ακριβά. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε μπροστά. Ενωμένοι και δυνατοί απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά».
Δημήτρης Κουτσούμπας: Η επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι το «παλιό» και «ξεπερασμένο» θα ηττηθεί χάρη στην πάλη των λαών
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ότι η ανάγκη πάντα γίνεται “Ιστορία”, ότι το “παλιό” και “ξεπερασμένο”, όσο ακλόνητο κι αν φαίνεται, θα ηττηθεί, χάρη στην πάλη των λαών, όταν αυτοί αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας».
«Αν η αστική απελευθερωτική Επανάσταση του 1821 γέννησε το ελληνικό αστικό κράτος, η Σοσιαλιστική Επανάσταση στον 21ο αιώνα θα γεννήσει το νέο εργατικό κράτος, το οποίο θα πάψει -οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά- να συντηρεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τους πόθους των εργαζομένων, τους πόθους της νεολαίας μας», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Κυριάκος Βελόπουλος: Χρόνια πολλά στους Έλληνες για την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας και την 200ή επέτειο της Εθνεγερσίας
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «για τη σημερινή 200ή επέτειο της Επαναστάσεως του 1821 και τη σημερινή παρέλαση έχουμε δύο μηνύματα και μία παρατήρηση».
«Τα δύο μηνύματα αφορούν εχθρούς και φίλους. Το πρώτο μήνυμα αφορά τους φίλους συμμάχους οι οποίοι όπως και τότε έτσι και σήμερα συμπεριφέρονται προς την Τουρκία ιδιαίτερα θετικά έως και προκλητικά. Το δεύτερο μήνυμα αφορά την Τουρκία η οποία πρέπει να εγκαταλείψει τις νεοοθωμανικές ονειρώξεις καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνά τι έγινε το 1821, πριν 200 χρόνια και πως με τους Έλληνες ενωμένους και τις ελληνικές αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις μπορεί να επαναληφθεί και πάλι το «ποθούμενο» και οι Αλύτρωτες Πατρίδες, Μικρά Ασία, Πόντος, Κωνσταντινούπολη να απελευθερωθούν όπως απελευθερώθηκε η χώρα μας το 1821. Η παρατήρηση αφορά την έλλειψη του κόσμου και του μηνύματος ομοψυχίας που έπρεπε να εκπέμψει η παρέλαση, με την ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που δεν επέτρεψε την παρουσία των Ελλήνων πολιτών», συνέχισε ο Κ. Βελόπουλος, για να καταλήξει ως εξής:
«Χρόνια πολλά στους Έλληνες για την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας και την 200ή επέτειο της Εθνεγερσίας. Ζήτω Το Έθνος».
Γιάνης Βαρουφάκης: Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της περιπέτειας και της υποτέλειας.
Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζει: «Οι εξεγερμένοι Έλληνες το 1821 ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες, επειδή με πλήρη συνείδηση του τι έκαναν εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στήσαμε το πρώτο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Επέλεγαν την περιπέτεια γιατί ήξεραν ότι η χειρότερη περιπέτεια είναι η επιλογή της υποτέλειας. Αυτή τους την επιλογή γιορτάζουμε σήμερα, 200 χρόνια μετά».